Fine Art Masterclass Printing workshop

TID: ONSDAG 10. OG TORSDAG 11. APRIL, 2024.
STED: FRYSJA KUNSTNERSENTER, KJELSÅSVEIEN 145, 0491 Oslo.


Fine Art Masterclass Printing Workshop.

Workshop over to dager i klargjøring og printing av bilder i utstillingskvalitet på kunstpapir. Kurset passer for fotografer, billedkunstnere og fotoentusiaster.

 

Dette er en to dagers spesialworkshop hvor du lærer hvordan du printer ut bilder i høy kvalitet og hvordan du oppnår overensstemmelse mellom det du ser på skjermen din og den ferdige printen. Etter dette kurset vil du kunne få perfekte printer både i sorthvitt og farger – enten du printer selv på egen printer eller lar et printlab printe for deg. Du lærer hvordan du behandler og klargjør en digitale bildefil, velger fargerom, kalibrerer skjermen, velger riktig fargeprofil – og skriver ut på en moderne fotoskriver med arkivbestandig pigmentblekk på kunstpapir (også kalt giclée eller pigment print). Vi benytter den aller mest moderne storformat-fotoskriveren fra Epson; Epson Stylus SC- P9500 som kan skrive ut i opptil 110 cm bredde.

Kursleder er fotograf Morten Løberg. Han har lang erfaring som fotograf, billedkunstner og som fagmedarbeider i tidsskriftet Fotografi, hvor han blant annet hadde ansvar for tester av fotopapir over en tiårsperiode. Morten har testet over 400 forskjellige papirer for digital utskrift. Han er en fullstendig frittstående kursleder, uten bindinger til noen aktører i markedet, så de rådene du får angående valg av materialer og utstyr bygger utelukkende på hans erfaring og vurderinger.

Kurset gir deg førstehåndskunnskap om hva som finnes både av rene bruksfotopapirer og kunstfotopapir – og andre medietyper. Du får tilgang til et unikt album med prøvebilder på et stort antall forskjellige papirer – laget spesielt for dette kurset. Inkludert i kursavgiften er også «Fotomag/Fotograf Morten Løbergs store fotopapirtest» (pdf-fil, normalpris kr 450,-)

Mange setter bort printing av bilder i store formater til et profesjonelt printlab, fremfor å investere i en kostbar storformatskriver selv. Kurset gjør at du bedre kan klargjøre bildefilene dine for print, du kommuniserer med labben på høyere faglig nivå får lettere akkurat det resultatet du ønsker deg.

Aleksander Dye skriver etter kurset på Nordic Light: «Et veldig bra kurs som virkelig løste opp i en del utfordringer jeg har hatt! Veldig bra og fikk en del tips til enklere printing og ikke minst hvor mye papirer har å si for sluttresultatet og hjelp til å velge i mylderet av papirer! Før kurset hadde jeg ikke fått til en eneste god fargeprint, men det jeg fikk til på kurset var utrolig å se!»

Kursinnhold dag 1:

DIGITAL ARBEIDSFLYT.
«FINE ART» PRINTING I FARGER OG SORTHVITT.

– Valg av materialer. Arkivbestandig blekk og papir. Innføring i papirtyper og deres forskjellige kvaliteter og egenskaper.

– Fargerom og fargeprofiler. Vi avmystifiserer og viser hva en fargeprofil (ICC-profil) gjør og hvordan du velger riktig fargerom/fargeprofil.

– Skjermkalibrering. Du lærer hvordan du stiller inn og fargekalibrerer skjermen din slik at den viser bildet riktig for utskrift.

– Klargjøring av bildefila for utskrift, med spesiell fokus på riktig oppskarping og retusj (spesielt viktig ved utskrift i store formater). Utskrift i farger fra Photoshop og Epson Print Layout.

– Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

Kursinnhold dag 2:

VALG AV FOTOPAPIR.
«FINE ART» PRINTING I FARGER OG SORTHVITT.

– Finn ditt favorittpapir! Presentasjon av utvalgte papirer basert på tester av nærmere 400 fotopapirer utført av fotograf Morten Løberg. Kursdeltagerne får hvert sitt eksemplar med «Morten Løbergs store fotopapirtest» (verdi 450 kroner).

– Konvertering av et digitalt fargebilde til sorthvitt.

– Slik skriver du ut i sorthvitt fra Photoshop med Epson Advanced Black & White. Gjennomgang av printerinnstillingene. Slik unngår du fallgruvene.

– Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

– Presentasjon. Tips om montering og innramming og type glass.


Praktisk informasjon:

Vi arbeider med bildene i Photoshop og printer på en Epson skriver. Temaer som gjelder andre bildebehandlingsprogrammer eller printere vil være begrenset. Jeg ønsker å fokusere på det bildemessige og begrense det tekniske til det nødvendige.

Kurssted: Frysja kunstnersenter, Kjelsåsveien 145, 0491 Oslo. Kunstnersenteret ligger idyllisk til i et gammelt, rustikt industriområde ved Akerselva helt oppe mot Maridalsvannet. Enkel tilgang med offentlig kommunikasjon og med bil.

Onsdag 10. april 2024: Kl. 09.00 til 20.00.
Torsdag 11. april 2024: Kl 09.00 til 17.00.

Kursavgift: Kr.7 900 (kursavgiften forfaller til betaling samme dato som påmeldingsfristen). Kursdeltagerne må selv besørge eventuell overnatting.

Kursavgiften inkluder en utskrift i storformat på kunstfotopapir som kursdeltaker printer selv med min bistand og«Fotomag/Fotograf Morten Løbergs store fotopapirtest» (verdi 450 kroner). Maks størrelse på printen du får med deg er 100 x 80 cm, såfremt bildefilen din tåler denne størrelsen (og at du selv ønsker bildet i stort format). Prisen for en print i denne størrelsen hos et faglaboratorium er opp mot 2 000 kroner.

Kursavgiften inkluderer videre en god lunsj begge dager, enkel middag første kursdag, samt kaffe, te og mineralvann.

Maks deltagerantall er seks deltagere. Alle får personlig oppfølging på kurset. Bestill din plass snarest! Påmeldingsfrist: Fredag 8. mars, 2024. Påmelding sendes mail@mortenloberg.no (husk å oppgi telefonnummer og postadresse). Påmeldingen er bindende etter påmeldingsfristens utløp. Kursavgiften må være betalt før kurset starter. Ved eventuell avlysning er refusjon begrenset til innbetalt kursavgift. Ingen refusjon av kursavgiften ved avmelding etter påmeldingsfristens utløp eller ved manglende fremmøte, uansett grunn (dette må være såvidt strengt fordi vi er få deltagere og vi dermed er sårbare for frafall i siste liten. Og arrangøren kan ikke være sykeforsikringen din).

Forkunnskaper:
Grunnkompetanse i behandling av digitale bildefiler. Grunnleggende kjennskap til Adobe Photoshop er en fordel. Kurset passer for og er åpent for alle; fotoentusiaster, fotostudenter/lærlinger, yrkesfotografer og billedkunstnere.

Ta med:
Egen laptop og  bildet som du ønsker å skrive ut. Jeg hjelper deg med å velge ut og optimalisere det du skal skrive ut.

Har du spørsmål om workshopen, send en mail eller ring meg.

mail@mortenloberg.no
Telefon: 997 05 076.

Alle bilder: Foto Morten Løberg