Fine Art Masterclass Printing workshop

TID: Mandag 25. og tirsdag 26. oktober 2021.
STED: Frysja kunstnersenter, Kjelsåsveien 145, 0491 Oslo.


Fine Art Masterclass Printing.

Workshop over to dager i klargjøring og printing av bilder i utstillingskvalitet på kunstpapir. Kurset passer for fotografer, billedkunstnere og fotoentusiaster.

Dette er en to dagers spesialworkshop for fotoentusiaster, fotografer og kunstnere, hvor målet er å lære deltagerne å oppnå perfekte printer i sorthvitt og farger fra digitale bildefiler – enten du printer selv eller velger å sette bort selve printingen. Du lærer hvordan du behandler digitale bildefiler, velger fargerom, justerer skjermen, velger riktig fargeprofil – og skriver ut på en moderne fotoskriver med arkivbestandig pigmentblekk på kunstpapir (også kalt giclée eller pigment print). Vi har nylig investert i den aller mest moderne storformat-fotoskriveren: Epson P9500.

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om hvordan du optimaliserer bildefila for utskrift, gir deg førstehåndskunnskap til hva som finnes av kunstfotopapir og andre medietyper. Mange setter bort printing av bilder i større formater til et profesjonelt printlab. Kurset gjør at du kommuniserer bedre og på høyere faglig nivå med printleverandøren, og du får lettere det resultatet du ønsker deg i de tilfellene du ikke printer selv.

Kursledere er fotograf Morten M. Løberg og daglig leder Per Arnfinn Persen i Profildata AS. Morten har lang erfaring som fotograf, billedkunstner og som fagmedarbeider i tidsskriftet Fotografi. Per Arnfinn er ekspert på fargekalibrering og fotoskrivere, og har lang erfaring med Epsons profesjonelle storformatskrivere.

Canson, Epson, Moab, Hahnemühle, Permajet og MediaJet sponser workshopen med materiell. Du får mulighet til å sammenligne kunstpapirer som Morten har valgt fra de respektive produsentene – og du får med deg en storformatprint av ditt eget bilde! Verdien av printen betaler langt på vei kursavgiften! Du får også med «Morten Løbergs store fotopapirtest» (verdi 450 kroner).

Aleksander Dye skriver etter kurset på Nordic Light: «Et veldig bra kurs som virkelig løste opp i en del utfordringer jeg har hatt! Veldig bra og fikk en del tips til enklere printing og ikke minst hvor mye papirer har å si for sluttresultatet og hjelp til å velge i mylderet av papirer! Før kurset hadde jeg ikke fått til en eneste god fargeprint, men det jeg fikk til på kurset var utrolig å se!»

Kursinnhold dag 1:
Digital arbeidsflyt. «Fine art» printing i farger og sorthvitt.
– Valg av materialer. Arkivbestandig blekk og papir. Slik velger du riktig papir til dine bilder. Kort innføring i papirtyper og egenskaper.
– Hva er fargerom og hvilke bruksområder har de (sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB – og det nye skjermfargerommet Display P3).
– Fargeprofiler (ICC-profiler) for skjerm og utskrift.
– Skjermkalibrering. Slik velger du riktig lysstyrke og fargetemperatur. Hvordan og hvorfor lage og bruke flere skjermprofiler. Hva er riktig rombelysning og hvordan bør du innrede arbeidsrommet med tanke på optimal likhet mellom kalibrert skjerm og ferdig print.
– Riktig medietype-valg og bruk av fargerom/fargeprofiler (ICC-profiler) ved utskrift. «Proofing» i Lightroom/Photoshop. Fargeinnstillinger/Color Settings i Photoshop.
– Utskrift i farger fra Lightroom/Photoshop via Epson Print Layout. Innføring i utskriftsprogrammet Mirage for de som ønsker det (for utskrift på storformatprinter).
– Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

Kursinnhold dag 2:
«Fine art» printing i farger og sorthvitt. Valg av fotopapir.

– Finn ditt favorittpapir! Presentasjon av utvalgte papirer basert på tester av nærmere 400 fotopapirer utført av fotograf Morten Løberg. Kursdeltagerne får hvert sitt eksemplar med «Morten Løbergs store fotopapirtest» (verdi 450 kroner).
– Valg av utskriftsmedium. Sammenligning av de beste bomulls- og barytt-papirene fra Canson, Epson, Moab, Hahnemühle, Permajet og MediaJet.
– Konvertering av et digitalt fargebilde til sorthvitt i henholdsvis Photoshop og Lightroom.
– Slik skriver du ut i sorthvitt (Advanced Black and White). Gjennomgang av printerinnstillingene. Slik unngår du fallgruvene.
– Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

Praktisk informasjon:
Kurssted: Frysja kunstnersenter, Kjelsåsveien 145, 0491 Oslo.
Mandag 25. oktober 2021: Kl. 10.00 til 20.00.
Tirsdag 26. oktobber 2021: Kl 09.00 til 16.00.
Kursavgift: Kr. 5 900.
Lunsj inkludert begge dager. Vi bestiller pizza til kl. 17 første kursdag. Kursdeltagerne må selv besørge overnatting.

Hver deltager får med seg én utskrift i storformat på kunstfotopapir som kursdeltaker printer selv med vår bistand. Maks størrelse er 100 x 80 cm, såfremt bildefilen din tåler denne størrelsen (og at du selv ønsker bildet i story format). Prisen for en print i denne størrelsen hos et faglaboratorium er ca 2 000 kroner. Du tjener altså inn mye av kursavgiften bare gjennom bildet du får med deg! Dette kan vi tilby siden papirleverandørene sponser workshopen. Du får også «Morten Løbergs store fotopapirtest» til en verdi 450 kroner.

Bestill din plass snarest! Påmeldingsfrist: Torsdag 14. oktober. Påmelding her.  Påmeldingen er bindende etter påmeldingsfristens utløp. Kursavgiften må være betalt før kurset starter. Ingen refusjon utover eventuelt betalt kursavgift ved avlysning. Kurset krever minst åtte påmeldte for å bli avholdt. Maks deltagerantall er ti.

Forkunnskaper:
Grunnkompetanse i behandling av digitale bildefiler, grunnleggende kjennskap til Adobe Photoshop og/eller Lightroom. Kurset er åpent for alle; fotoentusiaster, yrkesfotografer og billedkunstnere. Du bør ha litt erfaring med utskrift på egen hånd fra tidligere.

Ta med:
Egen laptop og  bildet som du ønsker å skrive ut. Vi hjelper deg med å velge ut og optimalisere det du skal skrive ut. NB: Bildet bør være i full størrelse (altså maksimal bildestørrelse kameraet kan gi) og bør være uoppskarpet. Ta med bildet også i råfilformat, hvis du har.

Kursmateriell:
Deltakerne får en handout av presentasjonene for å gjøre egne notater. En PDF-fil med «Morten Løbergs store fotopapirtest» er inkludert i kursavgiften.

Har du spørsmål om workshopen, send en mail eller ring fotograf Morten M. Løberg.
mail@mortenloberg.no
Telefon: 997 05 076.

Alle bilder: Foto Morten Løberg